Innov8

Nevezik racer-cruisernek is, a cruiser-racerrel szemben, ahol már komolyabb kabin található, és a testforma is a túrahajókra emlékeztet igazán. Hol a határ? Sehol. Mindenki máshová teszi, nem is igazán lényeges.

Bárhol is a kategóriahatár a magyar Code 8 abszolút racer-cruiser. Az egységes osztályhajóvá válás vágyával terveztetett, és jelenleg a harmadik darab épül a Balatonra. Közúton jól szállítható, mert a tõkesúlya nagyon könnyen leszerelhetõ, így a Code 8 alacsonyan ül az utánfutón, és könnyen vontatható, mint egy nagy jolle.

Azt sem kell bizonygatni, hogy kis személyzettel is megvitorlázható, hiszen Litkey Farkas kétszer nyert már szólóvitorlás tókerülõt vele.

Mit is ígér még a brossúra? Kis befektetéssel fenntartható, ésszerû méretek, ésszerû árak.

A méretek ésszerûek. A Fa Nándor féle egykezes tókerülõre elõírt maximális hajóhossz 8 méter. Ez lett a kezdetben 8 M OD hajókkal futott verseny alapján a Code 8 kategóriája is. Az elmúlt években megszületett a 8 M Pro típus vagy kategória (jelenleg még nem önálló osztály), amelybe a Fa Nándi és Déry Attila által tervezett nyolcméteres tartozik, illetve a Code 8.

A Düsseldorfi Hajókiállításon a magyar stand egyik fontos eleme volt a hajó. Nem azért, mert az árboc állításakor csaknem sikerült letarolni a környékbeli installációt…

Fontos elem volt a hajó mert – szép magyarsággal mondva – a high-techet képviselte, illetve bemutatta a Pauger Carbon árbocokat és rudazati elemeket felvonultató kis kiállítása mellett a cég hajóépítõ képességét is. Fontos volt emellett azért is, mert a hajó oldalán ékeskedõ Budapest Bank szponzorfelirat sokakban egyértelmûsítette, hogy ez itt a magyar stand.

Így az egyik oldalon álló Code 8 és a túlvégen mosolygó Pata Stradivarius kész mûveltségi kvíz volt a kicsit tájékozatlanabb látogatónak, akinek kisebb szellemi terhelést is jelenthetett a Budapest-Bukarest különbség feldolgozása, illetve Paganini kilétének megismerése, ami kétségtelen rést üthetett egyesek wagnerileg korlátozott világképén. Ne legyek azért túl gunyoros: nagyon kevesen akadtak ilyenek a látogatók között, és a témakörben elejtett megjegyzéseik, kérdéseik legalább vidámították hétköznapjainkat a standon…