GINOP pályázati projekt a Hunsails Kft-nél

A kedvezményezett neve: HUNSAILS GROUP Vitorlatervező- és készítő Korlátolt Felelősségű Társaság

projekt címe: Hunsails Group Kft. vitorla- és ponyvagyártási tevékenységéhez eszközök beszerzése

Szerződött támogatás összege:  5 068 496 Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 40 %

Projekt fizikai befejezésének napja: 2019.06.23

Projekt azonosító száma: GINOP-2.1.8-17-2018-01867

 

A projekt tartalmának bemutatása

A projektben foglalt három darab új berendezés új gyártási-szolgáltatási kultúra bevezetését eredményezi a  2008-ban, 4 vitorlázó összefogásával alakult HUNSAILS GROUP.-nél. Vitorlázóként gyűjtött tapasztalataikat igyekeznek hasznosítani a vitorlakészítés terén. Versenyzőként, edzőként naprakészek a világ vitorlázását formáló változásokban, trendekben, fejlesztésekben.

A nagyobb méretű hajóosztályok, a katamaránok az utóbbi években hazánkban is megfigyelhető térhódítása, valamint a hazai csapatok megjelenése a tengeri úgynevezett „maxi” versenyeken a vitorlagyártásban elengedhetetlenné teszi a nagyobb méretű és top minőségű vitorlák gyártására való felkészültséget. Ennek eszközigényét jelenti egy olyan nagy kapacitású ipari varrógép beszerzése, amely rendkívül vastag és nagy méretű anyagok megmunkálását is képes elvégezni. A jelenlegi varrógépeink ugyanis limitálják az elkészíthető vitorlák ilyen jellegű paramétereit: a komoly terhelésnek kitett versenyvitorlákhoz szükséges vastagabb cérnákat ezekbe nem lehet befűzni, a nagyobb méretű vitorlákhoz használt vastag anyagokat nem tudják megdolgozni.

Az ilyen nagyméretű, újgenerációs vitorlák szerelvényeinek felhelyezéséhez (ún „ringlik”) egy komolyabb terhelést is megbízhatóan kezelni tudó présgép beszerzése is bekerült terveink közé. A szerelvények megbízható és pontos felhelyezése kulcsfontosságú a vitorlák megbízható használata során: ezek ugyanis a vitorlák legnagyobb erőt kapó részein találhatóak, így az elégtelen ringlizési munka következtében akár ki is szakadhatnak a kritikus helyzetekben (versenyek során, viharban..), ami a vitorlát készítő cégnek óriási presztizsveszteséget jelent, így az ilyen esetek feltétlenül kiküszöbölendőek. Egy korszerű és nagy hatékonyságú présgéppel biztosak lehetünk abban, hogy a szerelvények a legbiztosabb technológiával kerülnek  a vitorlákra.

Egy komplett, korszerű lézeres mérőberendezés a korábbiaknál nagyobb méretű hajók precíz felméréséhez elengedhetetlen (ahol a hagyományos kézi felmérés már szignifikáns hibákat produkálna), valamint a cégünk eddig kiegészítő tevékenységét képező ponyvakészítésként a ponyvák ennek az eszköznek a segítségével a komplex és bonyolult felmérési folyamatot amely kézi mérésből és sablonkészítésből állt, egy hatékony és digitalizált műveletté tudjuk majd átalakítani, ahol a lézermérő a felmért adatokat egyből a plottervágó gépre továbbítja, így elkerülve a kézi sablonozás lassú és pontatlanabb műveletét.